O regionu Marche už jsme si v minulosti něco málo říkali (článek zde). Místní recepty miluju. Mísí se v nich gastronomie „moře a hor“. Typickým představitelem je právě dnešní recept. Najdeme v něm jak houby (typickou surovinu pro horské oblasti), tak i kalamáry (typicky přímořská surovina).
Než jsem recept zkusila, nebyla jsem si jistá, jak mi bude chutnat. Přeci jenom smíchat tyto dvě věci dohromady by mě asi samotnou nikdy nenapadlo. Nakonec mě výsledek ale opravdu překvapil. A jídlo můžu rozhodně doporučit!
NOVINKA! Snažím se pro vás nově točit i krátká videa s návodem jak na recept…tak snad se vám bude líbit 🙂 .
Ingredience (pro 2 osoby):
300 g těstovin typu spaghetti (já použila italské Bella Vita)
hrst kalamárů, omytých a nakrájených na proužky
hrst hub (mohou být hřiby nebo mix různých druhů), nakrájených na kousky
250 g cherry rajčátek, nakrájených na půlky
extra-panenský olivový olej
1 malá chilli paprička
1 dc bílého vína
sůl
1 stroužek česneku, oloupaný a rozmáčknutý hranou nože
hrst hladkolisté petržele, nasekané
Postup:
Na rozehřátém oleji osmahneme česnek, provoníme jím olej a následně ho vyndáme. Přidáme houby a kalamáry, smažíme několik minut. Zalijeme bílým vínem a necháme ho vypařit. Přidáme rajčata, osolíme. Omáčku necháme dusit na mírném ohni. Mezitím dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme ji. Pokud se nám omáčka začne vysušovat, můžeme do ní přidat trochu vody z těstovin. Hotové těstoviny al dente scedíme a přidáme na pánev, kde je smícháme se všemi ingrediencemi. Nakonec přidáme ještě petržel a chilli papričku. Vše promícháme a podáváme s dobrým italským vínem.