Mezi moje nejoblíbenější pizzy patří rozhodně Capricciosa. Ale když už, tak rozhodně taková, jakou jsem si dávala v Itálii. To znamená, že mezi ingrediencemi kromě mozzarelly a rajčat nesměly chybět artyčoky, černé olivy, houby a prosciutto cotto (vařená šunka).
Samozřejmě i tato pizza má spoustu variant, někteří Italové přidávájí například ančovičky, kapary. Na Sicílii je tradicí přidávat uvařené vejce, na severu ji můžeme najít servírovanou s párky nakrájenými na kolečka. Prostě co region, to jiná pizza.
Zajímavostí je, že obecně má Capricciosa stejné sestavení ingrediencí jako Quattro Stagioni, jediný rozdíl je v jejich rozložení na těstě.
Ingredience (pro 3 osoby):
asi 500 g hladké mouky
350 ml vody
10 g čerstvých kvasnic
asi 4 lžíce olivového oleje
10 g soli
lžička cukru
cca 300 ml pasírovaných rajčat (Valfrutta, Ortomio nebo jiná značka – dobrý výběr v Kauflandu, Bille nebo Tescu) nebo čerstvá rajčata
2 – 3ks mozzarelly (záleží na velikosti), nakrájená nebo natrhaná na menší kousky
žampiony
asi 100 g šunky
nakládané artyčoky (např. italské Bella Vita)
černé olivy
čerstvá bazalka
Postup:
Ve vlažné vodě smícháme cukr a kvasnice (pozor aby voda nebyla studená nebo příliš horká) a přilejeme směs k mouce, kam přidáme i olivový olej a sůl. Hněteme dokud nám nevznikne těsto, pokud je příliš lepivé, přidáváme mouku dle potřeby.
Těsto necháme alespoň 2 hodiny odpočinout (někteří Italové radí až 24 h, někdo zase doporučuje přes noc, prostě co dům to recept). Pizzu necháme zakrytou utěrkou (někdo doporučuje i zabalit do potravinové folie).
Jakmile nám těsto nakyne na zhruba dvojnásobek, zpracujeme ho a rozválíme válečkem (či ručně roztáhneme) a rozložíme na plech (posypaný moukou či potřený olivovým olejem).
Připravíme si omáčku – pasírovaná rajčata osolíme a opepříme, přidáme pár lžic olivového oleje a bazalku. Malé množství omáčky lehce naneseme na těsto. Přidáme mozzarellu. Nakonec obložíme pizzu zbytkem ingrediencí a můžeme ještě lehce pokapat olivovým olejem. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 250 stupňů na asi 10 – 15 minut, dokud nám mozzarella krásně nezezlátne a okraje se opečou do křupava.