Vynikající středomořská omáčka z rajčat, tuňáka a zdravé cizrny. Naučila jsem se ji vařit podle restaurace Pesce Azzuro ve městě Fano (region Marche). Jezdívala jsem tam často k moři a těstoviny s touto omáčkou mě nadchly. Nebyly to klasické špagety ale čerstvé spaghetti alla chitarra. Typický hranatý druh těstovin, který pochází z regionu Abruzzo. Těžko tyto těstoviny tady u nás sháním, takže si snadno vystačím i s klasickými špagetami, ale pokud najdete právě ty zmiňované, určitě se k této omáčce hodí lépe.
Ingredience (pro 2 osoby):
- cizrna (postačí ty v plechovce, nálev vylejte) – cca půlka plechovky
- kvalitní tuňák (buď v olivovém oleji nebo v přírodním nálevu – radši používám ty v přírodním nálevu, aspoň si pak můžu do omáčky přidat svůj olivový olej, který znám) – stačí jedna ta menší konzerva
- pasírovaná rajčata cca 300 ml („passata di pomodoro“ – např. Ortomio, Valfrutta aj.)
- extrapanenský olivový olej (např. Monini, Farchioni, dobrý je i španělský Ondoliva)
- sůl, pepř
Postup:
- do menšího hrnce nalijte pasírovaná rajčata
- přidejte tuňáka, cizrnu, sůl, pepř a lžíci olivového oleje
- dejte vařit na mírný oheň, přikryjte pokličkou
- nechte omáčku bublat tak 40 min
- a můžete podávat s těstovinami – např. recept tady
Osobně si myslím, že se k omáčce krásně hodí tedy i špagety, dále bych se nebránila ani linguine (ale já osobně je ráda nemám) a s tortiglioni byste taky asi nic nezkazili. Určitě zajímavá kombinace může být i s conchiglie (malé těstoviny ve tvaru mušlí).
TIP: do omáčky se jako varianta hodí i ančovičky, černé olivy a nebo i osmahnutý česnek předtím než tam dáte rajčata.