Pokud jste zrovna na dovolené v Itálii, můžete si italsky objednat zmrzlinu „gelato alla nocciola“ a dostanete moji nejoblíbenější příchuť – z lískových oříšků. Pro ty z vás, kteří si ji chtějí připravit doma, tu mám skvělý recept!
Každý Ital ji připravuje trochu jinak. Osobně mě nejvíce zaujala varianta, kdy směs s vejcem, ořechy, cukrem a mlékem uvaříme v horké lázni (někdo ji totiž rovnou dává do zmrzlinovače bez předchozí tepelné úpravy). Já si tento postup zvolila, protože stále kojím a zatím si čerstvá vejce ještě netroufám jíst. Je to ale na vás co si vyberete.
Smetanu šlehám zvlášť a smíchám se směsí, kterou jsem nechala vychladnout v lednici. Můžete ale také podle alternativního postupu smíchat nevyšlehanou smetanu dohromady s ostatními ingrediencemi.
Na domácí zmrzlině se zmrzlinovačem je skvělé to, že si připravíte zmrzlinovou směs a necháte ji vychladit na asi 4 hodiny v lednici, nádobu necháte v mrazáku vychladit alespoň 24 hodin předem. Potom už směs jednoduše přelijete do zmrzlinovače, necháte ho udělat svou práci a domácí italská zmrzlina je na světě…A tahle je opravdu hodně oříšková!
Ingredience:
100 g lískových oříšků bez slupky
300 ml mléka
300 ml smetany
2 pytlíčky vanilkového cukru (nebo ještě lépe kousek vanilkového lusku)
130 g cukru
1 celé vejce
Postup:
Ořechy opražíme na pánvi a následně smícháme ještě teplé v mixéru společně s cukrem. V menším hrnci vyšleháme vejce. K vejci přidáme mléko a ořechy s cukrem a promícháme mixérem. Směs průběžně mícháme v horké lázni dokud nám nezhoustne. Necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu a následně vložíme tak na hodinu až dvě do lednice.
Potom si vyšleháme smetanu a přidáme ji k naší ořechové směsi (mícháme odspodu směrem nahoru hezky pomalu). Následně ji dáme na asi 4 hodiny vychladit do lednice. Zbytek práce už za nás udělá zmrzlinovač 🙂 .
Skvělé pomocníky na přípravu zmrzliny můžete zakoupit na e-shopu Tescoma.cz
TIP: Vodní lázeň můžete připravit se dvěma hrnci (variant použitelných nádob je ale spousta). Jeden by měl být menší (v něm připravujeme naši směs) a druhý větší, do kterého nalijeme vodu do 2/3 maximálně. Voda musí být horká, ale neměla by vřít. Pokud se tak stane, můžeme přilít sklenici studené vody.
Určitě doporučuju vyrobit si doma domácí košíčky na zmrzlinu. Já si sehnala soupravu na jejich přípravu a chutnají úplně stejně jako v italské gelaterii.
ČAS: Příprava ořechové směsi trvá asi 15 minut. Potom necháme směs vystydnout, asi 1-2 hodiny. Nakonec nalijeme do zmrzlinovače, kde se připravuje dalších asi 30 minut.
5 komentáře
Krásný den,
chtěl jsem se zeptat, jestli jste zmrzku dělala v manuálním zmrzlinovači od Tescomy? Napadlo mi to pro to, že nádobu na výrobu zmrzliny v popisu necháváte chladit v mrazáku.
Díky za odpověď, Vojta
Dobrý den, ne z Tescomy, ale z Lidlu 😉
Blanšírované lískáče mám naštěstí doma, takže hned příští víkend tento recept s oříšky moc ráda vyzkouším. Dosud jsem jen pekla s ořechy podle stránek Pomodo, ale zmrzlinu jsem nenašla, to až tady tento skvělý recept. Děkuji a dám vědět, jak se podařilo. Lucie
Holt domácí je domácí 🙂 vypadá skvěle, zkoušeli jste už také matcha zmrzlinu?
Ještě nezkoušela..máte nějaký tip? 🙂