I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Dolci (dezerty)Italské recepty

Gelato alla nocciola (domácí oříšková zmrzlina)

Gelato alla nocciola (domácí oříšková zmrzlina)

Pokud jste zrovna na dovolené v Itálii, můžete si italsky objednat zmrzlinu „gelato alla nocciola“ a dostanete moji nejoblíbenější příchuť – z lískových oříšků. Pro ty z vás, kteří si ji chtějí připravit doma, tu mám skvělý recept!

Každý Ital ji připravuje trochu jinak. Osobně mě nejvíce zaujala varianta, kdy směs s vejcem, ořechy, cukrem a mlékem uvaříme v horké lázni (někdo ji totiž rovnou dává do zmrzlinovače bez předchozí tepelné úpravy). Já si tento postup zvolila, protože stále kojím a zatím si čerstvá vejce ještě netroufám jíst. Je to ale na vás co si vyberete.

Smetanu šlehám zvlášť a smíchám se směsí, kterou jsem nechala vychladnout v lednici. Můžete ale také podle alternativního postupu smíchat nevyšlehanou smetanu dohromady s ostatními ingrediencemi.

Na domácí zmrzlině se zmrzlinovačem je skvělé to, že si připravíte zmrzlinovou směs a necháte ji vychladit na asi 4 hodiny v lednici, nádobu necháte v mrazáku vychladit alespoň 24 hodin předem. Potom už směs jednoduše přelijete do zmrzlinovače, necháte ho udělat svou práci a domácí italská zmrzlina je na světě…A tahle je opravdu hodně oříšková!

Ingredience:

100 g lískových oříšků bez slupky
300 ml mléka
300 ml smetany
2 pytlíčky vanilkového cukru (nebo ještě lépe kousek vanilkového lusku)
130 g cukru
1 celé vejce

Postup:

Ořechy opražíme na pánvi a následně smícháme ještě teplé v mixéru společně s cukrem. V menším hrnci vyšleháme vejce. K vejci přidáme mléko a ořechy s cukrem a promícháme mixérem. Směs průběžně mícháme v horké lázni dokud nám nezhoustne. Necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu a následně vložíme tak na hodinu až dvě do lednice. 

Potom si vyšleháme smetanu a přidáme ji k naší ořechové směsi (mícháme odspodu směrem nahoru hezky pomalu). Následně ji dáme na asi 4 hodiny vychladit do lednice. Zbytek práce už za nás udělá zmrzlinovač 🙂 .

Skvělé pomocníky na přípravu zmrzliny můžete zakoupit na e-shopu Tescoma.cz

TIP: Vodní lázeň můžete připravit se dvěma hrnci (variant použitelných nádob je ale spousta). Jeden by měl být menší (v něm připravujeme naši směs) a druhý větší, do kterého nalijeme vodu do 2/3 maximálně. Voda musí být horká, ale neměla by vřít. Pokud se tak stane, můžeme přilít sklenici studené vody.

Určitě doporučuju vyrobit si doma domácí košíčky na zmrzlinu. Já si sehnala soupravu na jejich přípravu a chutnají úplně stejně jako v italské gelaterii.

ČAS: Příprava ořechové směsi trvá asi 15 minut. Potom necháme směs vystydnout, asi 1-2 hodiny. Nakonec nalijeme do zmrzlinovače, kde se připravuje dalších asi 30 minut.

domácí italská oříšková zmrzlina

domácí italská oříšková zmrzlina

domácí italská oříšková zmrzlina

 

Gelato alla nocciola (domácí oříšková zmrzlina) was last modified: 5 června, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Peperoni ripeni con carne macinata (plněné papriky s mletým masem)
následující článek
Crocchette di melanzane (krokety z lilků)

Mohlo by vás také zajímat

Insalata caprese..v jednoduchosti je chuť

Castagnole…italská karnevalová klasika

Baicoli di Venezia (benátské sušenky)

Těstoviny se slaninkou a sušenými rajčátky (3. výherní...

Maso a brambory jak ještě neznáte…neboli italské „spezzatino“…

Olive all´ascolana

Crêpe s čokoládovým krémem

Návštěva italské ambasády a degustace delikates z regionu...

Fusilli con la ricotta e pancetta (fusilli s...

Piadina s čokoládou a mascarpone

5 komentáře

Vojta 01/06/2019 - 15.52

Krásný den,
chtěl jsem se zeptat, jestli jste zmrzku dělala v manuálním zmrzlinovači od Tescomy? Napadlo mi to pro to, že nádobu na výrobu zmrzliny v popisu necháváte chladit v mrazáku.

Díky za odpověď, Vojta

Reply
Zuzka 04/06/2019 - 19.45

Dobrý den, ne z Tescomy, ale z Lidlu 😉

Reply
Lucka88 03/06/2018 - 22.06

Blanšírované lískáče mám naštěstí doma, takže hned příští víkend tento recept s oříšky moc ráda vyzkouším. Dosud jsem jen pekla s ořechy podle stránek Pomodo, ale zmrzlinu jsem nenašla, to až tady tento skvělý recept. Děkuji a dám vědět, jak se podařilo. Lucie

Reply
Frigomat 21/06/2017 - 22.06

Holt domácí je domácí 🙂 vypadá skvěle, zkoušeli jste už také matcha zmrzlinu?

Reply
Zuzka 22/06/2017 - 16.37

Ještě nezkoušela..máte nějaký tip? 🙂

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...