Risotto s cuketou je další ze série rizot, které mám moc ráda a bude určitě chutnat i vám. Jako ostatní rizota, i tohle vyžaduje dobrý domácí vývar, čerstvé máslo, bílé víno, tvrdý italský sýr a nesmí chybět hlavně italská rýže typu Carnaroli nebo Arborio.
Risotto alle zucchine (cuketové rizoto)
TiskIngredience
- 200 g italské rýže typu Carnaroli nebo Arborio
- 40 g másla
- jedna menší cibule, nakrájená najemno
- jedna větší cuketa, nakrájená na malé kousky (okraje odstraníme)
- špetka hladkolistové petržele, nasekané najemno (není nutnost)
- cca 1 litr domácího vývaru (masového nebo zeleninového)
- 1 dc bílého vína
- 1 žloutek (není nutný)
- sůl
- tvrdý italský sýr parmezánového typu
Postup
Cibulku osmahneme dozlatova na rozpuštěném másle (30 g). Následně přidáme cuketu, čekáme dokud nám nezměkne (asi 10 min). Často mícháme. Přidáme rýži a oheň na plotně zesílíme. Jakmile se rýže opraží (začne se lehce lepit na spodek hrnce), přidáme sklenku vína a necháme ho odpařit.
Oheň ztlumíme a začneme postupně k rýži přidávat teplý vývar. Za pravidelného míchání vaříme tak 20 min. Jakmile se rýže uvaří „al dente“, oheň vypneme a dáme risotto stranou na chvilku odpočinout. Přidáme do něj zbytek másla, žloutek, sýr (asi 2 hrsti) a petržel. Všechno pořádně promícháme, případně dochutíme solí. Podáváme posypané sýrem.
Poznámky
TIP: K cuketovému rizotu se skvěle hodí bílé víno!
7 komentáře
Uvařeno, snědeno, úžasné!
Super, mám radost 🙂
Ojoj, to bylo dobré..Máme přebytek cuket a tohle je má oblíbená úprava. Mělo být zítra na oběd, dala jsem si dvě „degustační“ misky jako pozdní večeři a chuťové pohárky by ještě chtěly 🙂 Jako dítě jsem cukety nesnášela. Asi „špatné“ úpravy, jako by nikdo tehdy pořádně nevěděl, co s nimi. A jsem si jistá, že dětem bude chutnat také, je jemné a krémové. Díky za recept. Blog si se zájmem pročítám, líbí se mi, i když jsem si nejdřív myslela, že je tenhle článek reklamou na prodejnu Gran Moravia 🙂
Vypadá to nádherně 🙂 určitě zkusím, díky za recept 🙂
VÝBORNÉÉÉÉ. Pochutnávají si i malé děti.
Jééé, to vypadá fakt dobře-už se těším, až to uvařím! 🙂
Jo Zuzi je to fakt strašně dobrý! 🙂