I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Tipy na cestováníUmbria (Umbrie)

Představení regionu Umbrie

Představení regionu Umbrie

Už tu delší dobu publikuji články ohledně cestování po Umbrii, ale až teď mi došlo, že by si samotný region zasloužil nějaké to představení. Umbrie (italsky „Umbria“) je první regionem v sérii o cestování právě proto, že jsem tam několik let žila a stal se pro mě druhým domovem. Většina Čechů tento region vůbec nezná.

Což je obrovská škoda. Lidé, co znám, jezdí hlavně na sever do okolí Benátek k moři nebo do Alp lyžovat, výjimečně někdo zná Toskánsko z reklam nebo jih Itálie jako je Kalábrie nebo Sicílie z dovolené. Kdo ale zná Umbrii?

Co je na ni výjimečné?

Jak už jsem se někde zmiňovala, Umbrie je také známá jako „zelené srdce Itálie“. Všude proto najdete lesy, hory, vinice a zahrady plné olivovníků. Je zde málo opravdu velkých měst, ve skutečnosti největší je Perugia s cirka 180.000 obyvateli, zbytek jsou malá středověká města a úžasný venkov.

Celé teritorium protínají Apeniny a údolí. Umbrie na vás okamžitě dýchne příjemnou atmosféru plnou čerstvého horského vzduchu, přírody, úzkých historických uliček a hlavně ten venkov. Nejsou tu žádná velkoměsta plná lidí. Naopak je tu spousta agriturismů, farem, velkých jezer a krásných měst.

jezero umbrie střední itálie

příroda v umbrii - střední itálie

Je to oblast Čechy zcela neprozkoumaná a musím dodat, že je to opravdu veliká škoda, protože tento region toho nabízí k vidění opravdu mnoho. Od krásné přírody po historická středověká města, které se pyšní především svými středověkými festivaly, které udržují stovky let. Je zde také univerzitní město Perugia, slavné pro svoji Univerzitu pro cizince, jednu z nejlepších a nejvyhlášenějších na světě. Nabízí studentům i veřejnosti spoustu festivalů (jako např. prestižní Umbria Jazz), noční život a mimojiné kvalitní výuku italského jazyka.

Umbrii doporučuji všem, co chtějí prozkoumat střední Itálii, projít se Apeninském pohoří divokou přírodou, nebo projet terénním vozidlem či na kole a těm, kdo by rádi navštívili středověká města a vpluli do 15.století, kde středověkou atmosférou při festivalech ožívá celé město.

středověký festival itálie

Agriturismus je další výjimečnou součástí Umbrie. Jsou to vlastně farmy, kde většinou chovají zvířata nebo pouze něco pěstují. Vy se zde ubytujete jako v hotelu a užíváte si do sytosti domácí kuchyně plné vlastních produktů. Rozhodně doporučuji!

Něco málo informací a poloha

Umbria je region nacházející se ve střední Itálii se zhruba 900.000 obyvateli. Má dvě hlavní provincie: Perugia a Terni. Prochází jí Apeninské pohoří jak můžete vidět dole na fotografii. Je to jeden z mála regionů, který nemá moře, ale k nejbližší pláži to není příliš daleko – zhruba 100 km po silnici.

umbrie italský region

Nejhezčí moře asi najdete na severu ve městě Fano. My tam jezdívali na kamínkovou pláž. Ještě moc pěkné je taky u Ancony, např. Sirolo – nachází se v oblasti, které se říká „il parco del conero“, naprosto nádherné průsvitné moře s horami za sebou. 

lago di corbara - jezero na jihu umbrie

apeniny v umbrii

Jaká města navštívit?

Rozhodně se jim budu věnovat, každému zvlášť. Ale jen tak pro pořádek to je samozřejmě Assisi, Gubbio, Perugia, Spoleto, Spello. Ty jsou nejvíce turistické. Stejně krásné ale jsou i moje Gualdo Tadino, dále Fabriano, rozhodně Norcia, Castelluccio di Norcia a spousta dalších.

středověká města itálie

perugia itálie

perugia střední itálie

assisi centrum města

assisi katedrála svatého františka

Co jídlo?

Jak už víte, Itálie nemá národní kuchyni, ale regionální. Každý region tedy svou typickou. Umbrie je známá hlavně díky lanýžům, které zde rostou po lesích, ale najdou je jen ti vyvolení. Pak se tu hodně setkáte s lesní zvěří, lidé v Umbrii milují chodit na lov. 

V Umbrii je vyhlášené například kančí maso, ze kterého se dělají tradiční delikatesy. Jsou to např. „salsicce“, takové ty italské klobásky. Nedělají pouze z kančího masa, vždy se to míchá s vepřovým, je to kvůli tomu, že to kančí je příliš tvrdé a chuť příliš silná, takto se zjemňuje.

ragú z masa a salsiccia italská

Další jsou zajíci, oblíbená pochoutka stejně tak jako třeba jelení maso. Hodně významnou místní specialitou je pak ragú právě z těchto mas, nejvíce se dělají pappardelle z kančího nebo zaječího masa. Ochutnala jsem a fakt to bylo výborné!

Ještě lepší snad mají něco na způsob našeho guláše, ale samozřejmě to má do guláše daleko. Je to tzv. „spezzatino„, je to od slova „spezzare“ neboli něco rozlomit a jsou to vlastně kousky masa v omáčce. Tak toto spezzatino se dělá dost často taky právě z kančího masa, taky jsem měla a taky to byla naprostá bomba. Nevím, jak se jim to povedlo, ale maso se rozpadalo na jazyku.

Dalšími typickými produkty jsou také fazole, čočka, cibule (slavná bílá cibule „cipolla di Cannara“), řapíkatý celer z města Trevi, úžasné výrobky s lanýži jako jsou sýry s lanýžem, olivové oleje s lanýžovou příchutí a tak dále. Další je např. „prosciutto nostrano umbro“. V Umbrii se jí dost maso, takže vás nepřekvapí to obrovské množství sušených šunek, salámů, klobás, šunek. Je jich opravdu hodně. Nebudu tu vyjmenovávat všechno, rozhodně nejtypičtějším výrobkem je „porchetta“. Tu nikde jinde v Itálii nenajdete a asi se vám i vysmějí, když ji budete třeba v Miláně hledat.


Porchetta je studené vepřové maso, které je předem upečené v peci na dřevo („forno a legna“), naplněná bylinkami a dlouhou dobu se tam celé prase opéká až vznikne křupavá kůrka na povrchu a měkké, lahodné maso uvnitř. To vám pak dají třeba do chleba, který vám rozpůlí a dovnitř nandají pěknou porci, kde si sami vyberete jakou část masa tam chcete (jestli víc tlustou nebo naopak). Hodně se s tím setkáte na festivalech, místních tržištích a dá se koupit opravdu kdekoliv. Já tomu přicházela na chuť asi rok, protože studené maso mě nikdy moc nelákalo, pak mě ta chuť ale naprosto dostala a už teď se mi sbíhají sliny, jen o tom píšu.

Zmíním tedy jen pár dalších produktů jako je šunka „capocollo„,“mazzafegati„, „prosciutto di norcia“ (Norcia je město na jihu Umbrie slavné právě kvůli svým gastronomickým klenotům), „barbozzo“, pozor nesmíme zapomínat na místní vína a olivové oleje! Umbria je v podstatě celá pokrytá olivovníky a vinicemi, lidé je mají i na svých pozemcích. 

Doufám, že váš článek nadchl a vydáte se do tohoto kouzelného regionu!

jezero corbara na jihu umbrie

 
jezero trasimeno itálie

jezero trasimeno v okolí města perugia

jezero trasimeno v itálii

jezero trasimeno

pevnost na jezeře trasimeno itálie

pevnost na jezeře trasimeno

kůň s lysinou itálie

koník na výstavě

jezero trasimeno italské

jezero trasimeno

 
hory a příroda v umbrii

hory a příroda v umbrii

hory a příroda v umbrii

hory a příroda v umbrii

hory a příroda v umbrii

příroda v umbrii – sem jsem chodívala běhat 🙂

perugia univerzita pro cizince

perugia pohled z centra směrem k univerzitě

zkratka z centra perugie směrem univerzita

zkratka z centra perugie směrem univerzita

apeniny v zimě

apeniny v zimě

apeniny v zimě

apeniny v zimě

perugia muzeum etrusků

perugia muzeum etrusků

 
Představení regionu Umbrie was last modified: 17 března, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Vongole (mušle srdcovky)
následující článek
Pasta con salsiccia in bianco (těstoviny s klobáskou)

Mohlo by vás také zajímat

Perugia..univerzitní město z doby Etrusků

Gastronomie regionu Umbria – 1.část

Rocca Flea…malá pevnost uprostřed Apenin

Lago Trasimeno…modrá perla v srdci střední Itálie

Assisi…tajuplné město s duchovním nádechem

Moje, vaše, naše Itálie….

Gualdo Tadino…malé městečko na kraji Umbrie

Gastronomie regionu Umbria – 2.část

Lago di Corbara (jezero Corbara)

5 komentáře

Proč navštívit region Marche | 23/01/2019 - 8.25

[…] jsem několik let žila v Umbrii, tak region Marche velmi dobře znám. Přiznám se však, že mi tato cesta velmi otevřela obzory […]

Reply
Frittata al tartufo (lanýžová omeleta) | 12/05/2018 - 21.31

[…] sbírá v lesích. Mezi nejvýznamnější patří především Marche, Piemonte a moje milovaná Umbria, odkud také pochází dnešní […]

Reply
Rudolf Hojer 09/11/2017 - 8.47

Krásná prezentace, která nastartovala moji zálibu a zároveň posedlost sednout do auta a jet ten region poznávat.
Na oplátku, budete-li mít zájem, doporučuji Francii. A z ní kromě kouzelného Alsasska, Normandie a Bretaně, hlavně oblast Provence-Alpes- Cote-d´Azur.

Reply
Eliška 25/08/2015 - 8.04

V Umbrii jsme byli v roce 2009 v rámci univerzitní exkurze s katedrou historie a dodnes na ní vzpomínám. Naprosto nám učarovala, zde bych si dokázala představit žít. Do Perugie jsem si vyřizovala studijní stáž, která bohužel nevyšla….ale stejně se sem chci vrátit.

Reply
Pavlína Veselá 29/01/2015 - 12.32

Dobrý den, na vašich stránkách jsem nikde nenalezla váš kontakt. Obsah článku https://ilove-italy.cz/predstaveni-regionu-umbrie/ se mi velice líbí a chtěla jsem vás kontaktovat ohledně nabídky spolupráce s druhým největším internetovým knihkupectvím Megaknihy.cz. Pokud to bude jen trochu možné, napište mi, prosím, na pavlina@megaknihy.cz. Do předmětu uveďte název vaší stránky/blogu… Těším se na spolupráci, Pavlína Veselá

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...