Před více jak týdnem jsem dostala velmi milé pozvání do Milána (od italské firmy se sídlem v Praze – Milujeme Itálii), na profi kurz pro baristy. Strávila jsem tam úžasné tři dny a mám pro vás připravenou opravdu spoustu velmi zajímavého materiálu, tipů a informací na téma italské kafe!
Než se spolu podíváme na tajemství dokonalého cappuccina, espressa či třeba latte, tak si řekneme nejdříve něco o tom, odkud se vůbec kafe bere a jaké se kolem něj točí mýty a legendy…
Jak bylo objeveno kafe
Náš skvělý kouč Luca Ramoni nám vyprávěl hned první den krátkou legendu o tom, jak vlastně bylo objeveno kafe. Tento příběh sahá až do 9.století do daleké Etiopie…
Jistý pastevec jménem Kaldi pásl každý den své stádo koz v horách. Jednoho krásného dne se dostaly až na pastvinu porostlou nezvyklými rostlinami s bílými květy a červenými plody. Kaldi byl překvapen jak divoce kozy skotačily, potom co se plodů najedly, a tak se rozhodl zjistit, co jsou tyto rostliny zač.
Natrhal pár trsů a odnesl je do místního kláštera. Mniši uvařili ve vroucí vodě nápoj z těchto plodů a opravdu zjistili, že mají velmi silný energetický účinek.
Říká se, že nápoj prohlásili jako výtvor pekel a vhodily rostliny do ohně. V tu chvíli se z krbu začala linout příjemná, neznámá vůně, která přilákala mnichy. Zrna následně rozdrtili a zkusili z nich připravit nápoj znovu. A zázrak byl na světě…bylo objeveno jedinečné aroma a chuť kafe!
Odkud se vlastně bere kafe
Kávová zrna rostou na rostlince s bílými květy, které se říká kávovník. Ukrývají se uprostřed bobulí, které během zrání mění barvu, jakmile jsou krásně tmavě červené, může začít jejich sběr. Zajímavostí je, že kávovník může ve stejnou dobu kvést a mít i zralé plody. To je způsobeno hustými dešti, které se vyskytují právě v oblastech tolik příznivých pro pěstování kafe. Rostlina může vyrůstat až do výšky několika metrů.
Zrnka kávy jsou zelená, existuje řada druhů, tvarů i velikostí. Nemají žádné výrazné aroma ani chuť. To vše dostanou až po jejich upražení, společně s typicky nahnědlou barvou. Odkud se bere jméno kafe? Původně totiž rostlina pochází z etiopské provincie Caffa (ta oficiálně existovala až do roku 1995, dnes je tato oblast zapsána v UNESCU).
Sběr kávy
Kávová zrnka se sbírají několika různými způsoby. Známe první metodu, kterou je ruční sběr. Ten je časově i finančně náročnější. Zaručuje nám ale nejkvalitnější kafe (a samozřejmě i nejdražší). Jde v podstatě o to, že každé zralé zrnko je pečlivě vybíráno a sbíráno ručně.
Druhá metoda je stripping, kdy se vlastně strhne celý trs (větev) se všemi zrnky, co na něm jsou. Tzn. ať už jsou zralá či ne. Tento způsob není tolik šetrný ke kávovníku jako ten první, i když je také prováděn ručně příslušnými zaměstnanci.
Poslední metoda je strojová. Tzn. po plantážích jezdí speciální stroje, které strhávají z rostlinek kávovníku vlastně úplně všechno. Je to nejlevnější metoda, i když nejméně šetrná.
Samotné zpracování kávových zrnek a všechny následné procesy jsou trochu komplexnější otázka, které se spolu budeme věnovat v některém z příštích článků…Už cítíte tu vůni upraženého kafe, tak jako já?…. 🙂
3 komentáře
[…] to „pravé“ italské? No přece v mascarpone, italském silném kafi (článek o tom jak vzniklo kafe) a v tradičních cukrářských piškotech savoiardi nebo […]
Normálne som tú vôňu cítila až sem do Nitry :))).
Ale vážne, veľmi zaujímavý článok, musím počítať ďalej !
Tak to mám radost! Děkuji 🙂 Další články budou brzy..