I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

akceAktuality a zajímavosti z Itáliekurzy vařeníLombardia

Kurz pro baristy začíná…aneb jak vzniklo kafe

Kurz pro baristy začíná…aneb jak vzniklo kafe

Před více jak týdnem jsem dostala velmi milé pozvání do Milána (od italské firmy se sídlem v Praze – Milujeme Itálii), na profi kurz pro baristy. Strávila jsem tam úžasné tři dny a mám pro vás připravenou opravdu spoustu velmi zajímavého materiálu, tipů a informací na téma italské kafe!

Než se spolu podíváme na tajemství dokonalého cappuccina, espressa či třeba latte, tak si řekneme nejdříve něco o tom, odkud se vůbec kafe bere a jaké se kolem něj točí mýty a legendy…

hrnek na kávu espresovač

Jak bylo objeveno kafe

Náš skvělý kouč Luca Ramoni nám vyprávěl hned první den krátkou legendu o tom, jak vlastně bylo objeveno kafe. Tento příběh sahá až do 9.století do daleké Etiopie…

Jistý pastevec jménem Kaldi pásl každý den své stádo koz v horách. Jednoho krásného dne se dostaly až na pastvinu porostlou nezvyklými rostlinami s bílými květy a červenými plody. Kaldi byl překvapen jak divoce kozy skotačily, potom co se plodů najedly, a tak se rozhodl zjistit, co jsou tyto rostliny zač. 

italské kafe

Natrhal pár trsů a odnesl je do místního kláštera. Mniši uvařili ve vroucí vodě nápoj z těchto plodů a opravdu zjistili, že mají velmi silný energetický účinek.

Říká se, že nápoj prohlásili jako výtvor pekel a vhodily rostliny do ohně. V tu chvíli se z krbu začala linout příjemná, neznámá vůně, která přilákala mnichy. Zrna následně rozdrtili a zkusili z nich připravit nápoj znovu. A zázrak byl na světě…bylo objeveno jedinečné aroma a chuť kafe!

Odkud se vlastně bere kafe

Kávová zrna rostou na rostlince s bílými květy, které se říká kávovník. Ukrývají se uprostřed bobulí, které během zrání mění barvu, jakmile jsou krásně tmavě červené, může začít jejich sběr. Zajímavostí je, že kávovník může ve stejnou dobu kvést a mít i zralé plody. To je způsobeno hustými dešti, které se vyskytují právě v oblastech tolik příznivých pro pěstování kafe. Rostlina může vyrůstat až do výšky několika metrů. 

Zrnka kávy jsou zelená, existuje řada druhů, tvarů i velikostí. Nemají žádné výrazné aroma ani chuť. To vše dostanou až po jejich upražení, společně s typicky nahnědlou barvou. Odkud se bere jméno kafe? Původně totiž rostlina pochází z etiopské provincie Caffa (ta oficiálně existovala až do roku 1995, dnes je tato oblast zapsána v UNESCU).

italské kafe

Sběr kávy

Kávová zrnka se sbírají několika různými způsoby. Známe první metodu, kterou je ruční sběr. Ten je časově i finančně náročnější. Zaručuje nám ale nejkvalitnější kafe (a samozřejmě i nejdražší). Jde v podstatě o to, že každé zralé zrnko je pečlivě vybíráno a sbíráno ručně.
Druhá metoda je stripping, kdy se vlastně strhne celý trs (větev) se všemi zrnky, co na něm jsou. Tzn. ať už jsou zralá či ne. Tento způsob není tolik šetrný ke kávovníku jako ten první, i když je také prováděn ručně příslušnými zaměstnanci. 
Poslední metoda je strojová. Tzn. po plantážích jezdí speciální stroje, které strhávají z rostlinek kávovníku vlastně úplně všechno. Je to nejlevnější metoda, i když nejméně šetrná.

Samotné zpracování kávových zrnek a všechny následné procesy jsou trochu komplexnější otázka, které se spolu budeme věnovat v některém z příštích článků…Už cítíte tu vůni upraženého kafe, tak jako já?…. 🙂

cappuccino espresso

Kurz pro baristy začíná…aneb jak vzniklo kafe was last modified: 23 září, 2016 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Lekce italštiny č.3 – výslovnost
následující článek
Frittata alla Burina (vaječná omeleta s ledovým salátem)

Mohlo by vás také zajímat

Ze zákulisí: kurz vaření s Deny a Dimim

Kurz vaření italské kuchyně

Tři důvody proč jet právě na italské jezero...

Podpořte mne na Patreonu

Návštěva italské ambasády a degustace delikates z regionu...

Gastronomie regionu Emilia Romagna – 1.část

Soutěž o poukaz na kurz vaření!

Mega soutěž o balíček plný italských delikates!

Azienda Agricola Tre Pini…rodinné bio vinařství

Gastronomie regionu Umbria – 2.část

3 komentáře

Italské domácí tiramisu | 19/02/2018 - 23.12

[…] to „pravé“ italské? No přece v mascarpone, italském silném kafi (článek o tom jak vzniklo kafe) a v tradičních cukrářských piškotech savoiardi nebo […]

Reply
LenkaBrestenská 10/03/2016 - 7.51

Normálne som tú vôňu cítila až sem do Nitry :))).
Ale vážne, veľmi zaujímavý článok, musím počítať ďalej !

Reply
Zuzka 10/03/2016 - 10.46

Tak to mám radost! Děkuji 🙂 Další články budou brzy..

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...