Nevím jak vy, ale já houby miluju. Ráda houbařím a ještě větší mám radost, když houby rostou, protože potom je radost je sbírat. A které mám nejraději? No rozhodně hřiby…dají se totiž použít na velkou spoustu skvělých italských receptů.
Dneska mám pro vás připravený recept na opečené chleby „bruschetty“ s vlastnoručně nasbíranými hřiby z okolí Ještědu :-).
Bruschetty jsou vynikající jídlo, které můžeme servírovat jako předkrm. Jsou ideální na jakoukoliv příležitost. V minulosti jsme si ukázali například bruschetty s rajčaty (článek zde), bruschetty s opečenou pancettou (článek zde) a s olivovým krémem (článek zde).
Ingredience (pro 1 osobu):
toskánský chléb (pokud nenajdete, tak jiný italský)
extra-panenský olivový olej (např. italský San Jacopo)
hrst čerstvých hřibů (ev. žampiony pokud není sezóna), očištěné a nakrájené na kousky
parmezán, nastrouhaný nebo nakrájený na plátky (např. Gran Moravia)
sůl a pepř
půl hrsti čerstvé hladkolisté petržele, nasekané na jemno
1 stroužek česneku, oloupaný a nakrájený na tenké plátky
Postup:
Na rozehřátém olivovém oleji osmahneme česnek, přidáme houby a trochu petržele. Průběžně mícháme, osolíme a opepříme. Mezitím si chléb nakrájíme na stejně velké plátky a opečeme je do křupava buď v troubě nebo na pánvi. Na teplý chléb naneseme naši směs z hub, trošku petržele a sýr. Na závěr zakápneme olivovým olejem.
TIP: Existuje řada variant tohoto receptu. Používá se například i chilli paprička, cibule, mleté maso, pecorino místo parmezánu aj.