Minulý týden jsem se zúčastnila otevření první pobočky italské restaurace Vapiano v Praze. Jedná se o frančízový řetězec, který u nás najdete v obchodním centru Quadrio, v prvním patře. Originální nápad vznikl v roce 2002 v německém Hamburku a od té doby se otevřelo již 185 restaurací ve 31 zemích světa. V Čechách existuje zatím pouze tato pražská pobočka.
Celý koncept se zakládá na pohodové atmosféře a příjemném domácím prostředím, kam si přijdete popovídat a užít si pravou italskou kuchyni. Jedná se o moderní pojetí gastronomie, které se vyznačuje čerstvostí, lidským přístupem a absolutní průhledností veškerých služeb. Můžete si zde sednout s přáteli ke stolům aniž byste si museli cokoliv objednat. Moto restaurace je totiž „Chi va piano, va sano e lontano“ – volně přeloženo “ Kdo jde pomalu, dojde nejdál a zdravý„. Vapiano má totiž za cíl nabídnout svým hostům klidné prostředí, kde mohou relaxovat a hlavně nikam nepospíchat.
Připravila jsem pro vás kromě článku i krátké prezentační video:
Restaurace nebo fast food?
Vapiano se stalo velmi oblíbeným stravovacím komplexem po celé světě. Jedná se totiž o inovativní nápad, který se odlišuje od tradičního pojetí restaurace, jídelny či fast foodu. Design interiéru připomíná spíše restauraci vyšší třídy, systém fungování se však podobá spíše fast foodu.
Zapomeňte ale na McDonalds. Žádné hotovky či polotovary zde nečekejte. Naopak se můžete těšit na čerstvé suroviny, mezi kterými nechybí ani vlastnoručně vyráběné těstoviny několika různých druhů či domácí dezerty. Restaurace si vyrábí i vlastní omáčky, pesta, dresinky i saláty.
Výrobu můžete dokonce pozorovat v místní prosklené manufaktuře. Já měla možnost dostat se přímo dovnitř, tak jsem pro vás pořídila pár exkluzivních fotek ze zákulisí samotné výroby! Osobně se mi tento nápad velmi líbí. Lidé přesně vědí, že to, co si zde objednají, neputovalo stovky kilometrů, ale je to čerstvé a ještě se mohou podívat, jak se to vlastně vyrábí.
Součástí restaurace je i bar&longue. Místo, kde si můžete objednat kafe či jiný drink a ochutnat domácí italské dezerty (např. tradiční tiramisu či krém z mascarpone). Odpočinout si můžete na kožených gaučích s pohodlnými polštáři. Pro děti je tu také připravený malý dětský koutek a nechybí ani dětské židličky. Zapomněli jste pro vaše nejmenší bryndák? I ten zde najdete. A použít ho můžou i dospělí, aby si například neumazali košili či sako.
Velmi se mi líbila nepřehlédnutelná ozdoba restaurace – nádherné stromy olivovníků. Nebyly umělé, ale pravé. Je to jeden z hlavních symbolů všech Vapiano. A podle jejich velikosti bych odhadovala, že budou staré i stovku let!
Jak restaurace Vapiano funguje?
Ve Vapianu vám jídlo naservírují na počkání, přímo před vámi. Můžete si vybrat mezi těstovinami, risottem, saláty či pizzou. Jídlo si objednáte přímo u kuchaře na konkrétním stanovišti a on ho před vámi uvaří. Mezitím si s vámi popovídá, zeptá se vás jestli nechcete přidat či ubrat množství surovin, takže jídlo společně doladíte podle vašich představ. Můžete si dokonce nakombinovat vlastní ingredience a celý pokrm tak přizpůsobit vlastní chuti.
K dispozici máte také různé druhy koření a na všech stolech nechybí ani čerstvé bylinky (jako např. bazalka nebo tymián), olivový olej a parmazán, kterými můžete dochutit dle libosti vaše jídlo.
Restaurace funguje na systému kantýny. U vchodu dostanete čipovou kartu, na kterou nahrajete vaši útratu přes scanner a konečný účet zaplatíte až při odchodu z jídelny na pokladně.
Jaká je místní kuchyně?
Čím se Vapiano liší od ostatních stravovacích zařízení (a podobá se tím spíše třeba fast foodům) je fakt, že kuchařem může být kdokoliv. Stačí, aby jste měli zájem o kuchyni a vaření obecně. Prostě měli vztah k této práci. Zbytek vás už naučí. Ostatně na tomto konceptu běžně staví právě frančízové restaurace.
Během zahajovacího rautu jsme měli možnost ochutnat hned několik vybraných jídel. Na úvod jsme si pochutnali na předkrmu složeném z několika různých italských delikates (restaurace nabízí ve svém menu za 149 Kč, velké antipasti potom za 209 Kč). Velmi mile mě překvapilo, že mezi sušenými rajčaty, prosciuttem, opečenými žampiony či olivami, byla také mozzarella z buvolího mléka (tu nacházím v restauracích spíše zřídka). K tomu jsme měli možnost přikusovat naprosto luxusní chléb s rozmarýnem, provoněný olivový olejem. Byl ještě teplý, takže moje chuťové buňky doslova skákaly radostí.
Následovala ochutnávka těstovin. Nejlepší asi byly domácí ravioly plněné špenátem s piniovými oříšky (mají v menu za 159 Kč) posypané kousky nastrouhaného parmezánu a čerstvou rukolou. Následovaly špagety carbonara, které mě tradičně zklamaly. Byly uvařené příliš do měkka, ale to by mi tolik nevadilo jako v receptu použitá smetana, která tam bohužel prostě nepatří (v menu za 159 Kč). Dobré byli i fusilli s krevetami, vcelku jednoduchý recept, který neoslní ale ani neurazí (v menu je nabízejí s těstovinami campanelle za 179 Kč).
Pizzy jsme ochutnali dva druhy. První, salámová, měla velmi zvláštní rajčatovou omáčku. Řekla bych až příliš nasládlou a na této pizze jsem si tedy moc nepochutnala (v menu ji mají jako pizza salame za 149 Kč).
První dojem však okamžitě vylepšila druhá pizza s čerstvými rajčaty. Ta byla opravdu skvělá a nevytkla bych ji po chuťové stránce vůbec nic (v menu ji najdete za 149 Kč jako pizza pesto con spinachi – což je chyba, správně by tu mělo být napsáno „spinaci“). Pizzu připravovala velmi šikovná slečna, která umí jako italští pizzaioli vyhazovat těsto vysoko do vzduchu. Obdivuji každého, kdo tohle umí. Nakonec jsem ochutnala čokoládovou zmrzlinu a ta dokonale zakončila celkový skvělý gurmánský zážitek (v menu za 79 Kč).
Restaurace myslí i na děti (v nabídce je například pizza s legračními zaječími oušky nebo letadélkové těstoviny), dále nabízí veganská jídla či pokrmy neobsahující laktózu.
Jak vidíte z vybraných jídel, ceny jsou spíše střední třídy. Ale polední menu zde nečekejte.
**
Samozřejmě moje hodnocení pokrmů je pouze subjektivní. Ale pokud bych se měla rozhodnout, zda se sem vydat na jídlo, rozhodně bych restauraci doporučila. Jídlo bylo autentické, italské a to je pro mne důležité.
Suroviny, které restaurace využívá, jsou opravdu kvalitní a dávají si tu záležet na každém detailu. Ať už co se interiéru a designu týče – dřevěné stoly, které zdobí čerstvé bylinky či jiné koření, všudypřítomná zeleň, příjemné osvětlení. Ale také celková atmosféra, která působí klidně, domácky a hlavně italsky.
Ráda se sem tedy někdy zase vrátím…