Nedávno jsem dostala chuť něco upéct. Moc na pečení nejsem, protože když už mám něco takového připravit, tak to už musí být pro více lidí, protože sama bych to rozhodně nesnědla a trvalo by mi asi dlouho než bych to všechno zase vyběhala 🙂
Jelikož moje oblíbená ingredience je čokoláda, která teda musí být kvalitní, tak jsem se rozhodla pro vás připravit takový čokoládový dort. Je jiný než ostatní, protože je vylepšený tím, že do něj dáme i červené víno. Není to nic co bych si sama vymyslela, ale jedná se o vynikající italský recept.
Čokoládu jsem nastrouhala nadrobno, ale pár větších kousků mi během strouhání upadlo do těsta a musím říct, že to bylo na tom to nejlepší! Takže doporučuju tam sem tam do směsi přihodit i o trochu větší kusy čokolády. Vejce jsem měla domácí od kamarádky, ale bohatě postačí i ty kupované. Víno jsem použila samozřejmě italské 🙂
Ingredience:
70 g kakaa
200 g másla
80 g hořké čokolády, nastrouhané nadrobno nebo tenké plátky
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
150 g hladké mouky (typ 00)
4 vejce
130 ml červeného vína (já použila San Jacopo od firmy Nonsolonero)
300 g cukru krupice
Postup:
V hrnci si rozpustíme na mírném ohni máslo, přidáme víno, cukr a kakao. Mícháme dokud nám nevznikne jednotný krém. Stranou si odlijeme do obyčejné skleničky něco přes 100 ml krému (poslouží nám potom jako poleva). Do hrnce se zbylým krémem přidáme následně mouku, vejce, kypřící prášek a nastrouhanou hořkou čokoládu. Všechny ingredience důkladně promícháme.
Vezmeme si kulatou formu na dort (ideálně s průměrem kolem 25 cm) nebo pekáč, vymažeme ji máslem a zasypeme trochou mouky. Rozehřejeme troubu na 160 stupňů. Naši směs nalijeme do formy a dáme péct do trouby na asi 40 minut. Jakmile je dort hotový, uděláme do něj díry buď vidličkou nebo nožem na různých místech a zalijeme krémem, který jsme si nechali předtím stranou (ten nám takto lehce zateče dovnitř dortu).
TIP: množství ingrediencí si můžete upravit podle sebe. Klidně bych přidala i více nastrouhané hořké čokolády. Cukr jsem dávala odhadem kolem těch 300 g a dort rozhodně nebyl přeslazený, takže můžete přidat i víc, kdo máte rád. To samé platí o víně.
Některé recepty uvádějí i použití skořice, smetany a nakonec se dá také vychladlý posypat moučkovým cukrem, mě ale chutnal tak jak je, právě proto, že není přeslazený.
4 komentáře
Fotka nádherná, čokoládu mám ráda, chtěla bych koláč upéct. Netuším však, ve které části receptu se přidává cukr? K máslu, kakau a vínu do krému? Nebo s moukou do těsta?
Díky za objasnění 🙂
Jo, koukám, že mi to v textu vypadlo 🙂 Cukr k máslu a kakau, hned na začátku 🙂 Už jsem to opravila..
Super, díky moc 🙂
Musím říct, že jsem měl příležitost napečený plech s touto dobrotou pohlídat a i přes veškerou snahu se mi podařilo uchovat pouze kousek na fotografii. 🙂 Byl jsem přesvědčen, že víno a sladké nejdou dohromady, ale můj žaludek po ochutnání změnil názor 🙂
Vřele doporučuje přední ochutnávač 🙂