Mezi nedotčenou apulijskou přírodou, uprostřed venkova, staletých olivovníků a rozsáhlých vinic se nachází rodinná firma Querceta, která nedá dopustit na bio kvalitu a dlouholetou tradici.
Tento článek volně navazuje na sérii povídání o italském regionu Apulie. V jednom z minulých článků jsem vám ukázala region jako takový a také rodinné vinařství Tre Pini. Jak už víte, v poslední době jsem si Apulii velmi oblíbila a postupně vám kraj autentické Itálie, rybářů a jedné z nejlepších kuchyní Itálie budu představovat.
Azienda Agricola Querceta se nachází ve městě Putignano (asi 50 km od Bari), které se proslavilo především díky svému karnevalu. Daleko od centra však začíná ta pravá apulijská příroda. Projedete mezi kamennými zdmi lemující prašnou cestu z typicky červené hlíny. Okolo vás se začne otevírat pohled na rozsáhlá pole, louky a ovocné sady. Typičnost kraje doplňují staleté olivovníky, vinice a samozřejmě trulli a masserie.
V dobách, kdy bio produkce nebyla ještě móda, ale samozřejmostí malých rodinných firem, existovala také farma Querceta. Bio pro ně neznamená pouze kvalitní výrobky, které ctí lokální tradice a receptury (na kterých si Italové tolik zakládají), ale především ekologickou udržitelnost a respekt vůči životnímu prostředí. Jejich moto je také proto „Fare bio per noi non é una moda ma un impegno concreto“ (neboli „Bio produkce pro nás není módou, nýbrž konkrétním závazkem“).
Co vás při návštěvě farmy Querceta čeká? Kromě prohlídky celé farmy máte možnost ochutnat i čerstvé produkty. Firma se zabývá výrobou masných výrobků, z hovězího a vepřového masa. Při procházce farmou uvidíte jak krásný život tu zvířata mají. Krávy se pasou venku pod otevřeným nebem mezi olivovníky, prasátka se válejí mezi stromy u nedalekého lesa.
Samozřejmostí je zde produkce sýrů všeho druhu. Mezi typické apulijské delikatesy patří mozzarella fiordilatte, mozzarella nodo (neboli uzel), mozzarella treccia (copánek), primosale, burrata a mnoho dalšího. Sýry vám na ukázku vyrobí přímo před vámi a vy tak máte možnost ochutat ještě teplou mozzarellu!
Zakoupit ve firemním krámku můžete také extra-panenský olivový olej či dárková balení. Farmu Querceta můžete navštívit společně se mnou v rámci projektu Gastro Tour 🙂 . Neboli gastronomické cestování po Itálii, o kterém jsem vám psala v posledním článku o italském regionu Apulie.