I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Aktuality a zajímavosti z ItálieFriuli Venezia Giulia

Představení regionu Friuli Venezia Giulia na italské ambasádě

Představení regionu Friuli Venezia Giulia na italské ambasádě

Před dvěma týdny jsem byla pozvaná na italskou ambasádu neziskovou organizací CAMIC (Camera di Commercio Italo – Ceca, neboli Italsko – českou obchodní komorou), která zde pořádala akci Friuli Venezia Giulia near to you. Jednalo se o další přátelské setkání mezi našimi zeměmi. Tentokrát zde byl představen severoitalský region Friuli Venezia Giulia spolu s jeho enogastronomickými skvosty a turistickou nabídkou této oblasti.

Připravila jsem pro vás i video z této akce:

Tato setkání jsou tradičně věnována všem obchodníkům a podnikatelům z oboru, nechybí zde ale ani novináři ze specializovaného tisku. Cílem je podpora hospodářské spolupráce mezi Itálii a Českou republikou. Akcí se účastní vždy organizátoři z CAMIC, italský velvyslanec Aldo Amati a hosté, představitelé daného regionu. Tentokrát nás poctil svou přítomností pan Paolo Petiziol, honorární konzul v Udine, který již dvacet let tvoří spojení mezi regionem Friuli Venezia Giulia a ČR.

Friuli Venezia Giulia

Friuli Venezia Giulia near to you

italská ambasáda v Praze

italská ambasáda v Praze

Sincero – asociace kvalitních potravin

Hlavními hosty večera byly představitelé podnikové sítě SINCERO. Tento název v italštině znamená „upřímný“ a byl zvolen právě kvůli mimořádné kvalitě výrobků, které reprezentuje. Je to synonymum čistoty, jedinečnosti a přirozenosti a reprezentuje exkluzivní nabídku produktů, které je momentálně těžké najít v obyčejném supermarketu.

asociace Sincero

asociace Sincero

Jedná se o značku pod kterou patří řada firem výlučně z této oblasti. Ty se zaměřují kromě jiného také na kvalitu výrobního procesu a respekt k životnímu prostředí. Předseda sítě SINCERO, pan Marco Lorenzonetto, také uvedl, že vyvinuli dokonce systém, díky kterému je možné dohledat původ veškerých jejich potravin.

pan Marco Lorenzonetto

pan Marco Lorenzonetto představil friuliánské víno

V průběhu večera nechyběla ani prezentace turistické nabídky tohoto regionu zástupkyní regionální agentury na podporu cestovního ruchu (PromoTurismoFVG), paní Paolou Venchiarutti. Friuli Venezia Giulia patří již dvacet let mezi vyhledávané lokality českých turistů. Jadranské pobřeží láká našince na oblíbené destinace jakými jsou například Caorle, Lido di Jesolo či Lignano. Každý z nás určitě některé z těchto přímořských letovisek alespoň jednou v životě navštívil. Region však kromě Jadranu nabízí i krásnou přírodu, historická města a také úchvatné hory.

italská ambasáda

na ambasádě se předávaly přátelské dary

italská ambasáda

předseda Sincero pan Lorenzonetto představuje region

Gastronomie regionu Friuli Venezia Giulia

Gastronomie tohoto regionu je velmi rozmanitá, protože samotná oblast se nachází mezi mořem a horami. Také odlišnost kultur obývajících toto teritorium přispěla k bohaté nabídce místní kuchyně.

sýry, vinná marmeláda, hrušky, kandované ovoce

sýry, vinná marmeláda, hrušky, kandované ovoce a ořechy – typická friulianská kuchyně

friulianská šunka

V tomto regionu najdeme mezi světově vyhlášenými specialitami například sušenou šunku Prosciutto San Daniele, která se pyšní chráněným označením původu DOP (Denominazione di Origine Protetta) již od roku 1970. Ta se vyrábí ve městě San Daniele di Friuli v provincii Udine. Mořská sůl, místní mikroklima, žádné konzervanty, to vše vytváří kvalitu této vynikající šunky.

Frittata podávaná s prosciuttem San Daniele

frittata podávaná s prosciuttem San Daniele

Pokud si chcete vychutnat typický předkrm, nesmíte rozhodně vynechat tzv. „frico„. Najdeme ho téměř na všech italských festivalech jídla (říká se jim „sagra“). Jedná se o pokrm ze sýrů a brambor (typickým pro Frico je lokální sýr Montasio) smažených na sádle či másle. Existuje varianta měkká a křupavá. Ideální pochoutka na léto jako snack. Dříve si jej tradičně vychutnávali lesníci na upečené polentě. Frico je oblíbený pokrm po celém Friuliánsko Julsko Benátsku, ale nejvíce jen najdeme především v provincii Udine a Pordenone, v oblasti Friuliánských Alp, také v okolí Alp Carniche a Giulie. Skvěle tuto pochoutku doprovází červené víno.

Jako každý italský region, i tento se pyšní produkcí vína, která nesou označení DOC i  DOCG. Typické oblasti produkce jsou Romandolo, Castelnovo, Faedis, Prepotto, Rosazzo, Mariano, Latisana, Carso a další. Friuli je vyhlášené především bílými víny, ale najdeme zde i vína červená. Mezi nejznámější vína vysoké kvality patří například Ramandolo, Colli Orientali del Friuli, Collio Bianco či Isonzo Bianco. Z vína se vyrábějí také vinné želatiny, které se skvěle snoubí s místními sýry.

bílé víno itálie

vynikající friuliánské bílé víno Scubla

 

Ve Friuli  jsou vyhlášené také salámy, šunky a sýry. Nejznámější sýrem je Montasio s označením DOP a dlouhou historií, která sahá až do roku 1200 do kláštera Abbazia di Moggio Udinese. Tento sýr se velmi často používá právě na přípravu předkrmu Frico. Jeho konzistence se liší dle doby zrání. Na ambasádě jsem měla možnost ochutnat vynikající a velmi netradiční sýry s bylinkami (některé z nich zrají obalené v seně).

sýr s vlašskými ořechy

friuliánský sýr podávaný s vinnou marmeládou a vlašskými ořechy

Mezi typické masné produkty patří musetto. Název je odvozený od slova muso (neboli tlama, čenich) a vyrábí se právě z přední části hlavy prasete. Jedná se vlastně o klobásu. Maso je umleté a ochucené různým kořením jako například skořice, pepř, muškátový oříšek a další. Potom se nasouká do střívka a většinou se vaří ve vodě. Typickou přílohou bývají brambory a křen (ve Friuli se mu říká „cren“, název velmi podobný tomu našemu).

Nesmíme zapomenout také na ryby, které nechybí na talířích místních. Hlavním zdrojem ryb není pouze Jadran, ale najdeme zde i ryby sladkovodní (např. pstruha). Já měla možnost ochutnat skvělé marinované ančovičky.

marinované ančovičky s granátovým jablkem

Ve Friuli najdeme také polentu. Ta bývá smažená či pečená, někdy doplňuje pokrmy ze zvěřiny jako je kančí maso, zaječí či jelení. Za zmínku stojí i jídla, velmi podobná těm našim, jako je místní guláš (gulasch) a čevabčiči (cevabcici). Najdeme zde dokonce i něco na způsob štrůdlu, sladký jablečný pokrm v listovém těstě. Zde mu říkají „strudel“. Ve friulánské kuchyni se totiž hojně využívají jablka, ale také jsou velmi oblíbené hrušky. Ty zde najdeme například sušené. Z jablek se potom vyrábí také ocet „aceto di mela“.

Italský večer na ambasádě byl pro mě velice přínosný. Získala jsem přímo od kuchaře řadu skvělých tipů a informací ohledně friuliánské kuchyně a na závěr celé akce jsem dokonce vyhrála třetí cenu – knihu o regionální kuchyni Friuli Venezia Giulia…

italská ambasáda

moje výhra – kuchařka o friulianské kuchyni

Druhý den jsem byla pozvaná na pokračování této akce. Tentokrát se jednalo o menší setkání mezi představiteli regionu a obchodníky s italskými produkty, novináři a odborníky sektoru. Ochutnávali jsme skvělé friuliánské víno a místní delikatesy v pražské restauraci Dolce Vita.

ochutnávka friuliánských vín

ochutnávka friuliánských vín

friuli italská ambasáda

přidal se k nám i kuchař (zleva)

a také italský konzul v Udine (uprostřed)

skvělá atmosféra a vynikající jídlo

Představení regionu Friuli Venezia Giulia na italské ambasádě was last modified: 14 listopadu, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Gastronomie regionu Umbria – 2.část
následující článek
Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

Mohlo by vás také zajímat

Podpořte mne na Patreonu

Co je vlastně italské espresso

Zajímavosti z Itálie: největší motorka světa je italská!

Gastronomie regionu Umbria – 1.část

Festa di San Valetino…Valentýn v Itálii a úžasné...

Gastronomie regionu Emilia Romagna – 1.část

Kurz pro baristy začíná…aneb jak vzniklo kafe

Azienda Agricola Tre Pini…rodinné bio vinařství

Gastronomie regionu Apulie…setkání na italské ambasádě

Gastronomie regionu Umbria – 2.část

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...