Už tu delší dobu publikuji články ohledně cestování po Umbrii, ale až teď mi došlo, že by si samotný region zasloužil nějaké to představení. Umbrie (italsky „Umbria“) je první regionem v sérii o cestování právě proto, že jsem tam několik let žila a stal se pro mě druhým domovem. Většina Čechů tento region vůbec nezná.
Což je obrovská škoda. Lidé, co znám, jezdí hlavně na sever do okolí Benátek k moři nebo do Alp lyžovat, výjimečně někdo zná Toskánsko z reklam nebo jih Itálie jako je Kalábrie nebo Sicílie z dovolené. Kdo ale zná Umbrii?
Co je na ni výjimečné?
Jak už jsem se někde zmiňovala, Umbrie je také známá jako „zelené srdce Itálie“. Všude proto najdete lesy, hory, vinice a zahrady plné olivovníků. Je zde málo opravdu velkých měst, ve skutečnosti největší je Perugia s cirka 180.000 obyvateli, zbytek jsou malá středověká města a úžasný venkov.
Celé teritorium protínají Apeniny a údolí. Umbrie na vás okamžitě dýchne příjemnou atmosféru plnou čerstvého horského vzduchu, přírody, úzkých historických uliček a hlavně ten venkov. Nejsou tu žádná velkoměsta plná lidí. Naopak je tu spousta agriturismů, farem, velkých jezer a krásných měst.
Je to oblast Čechy zcela neprozkoumaná a musím dodat, že je to opravdu veliká škoda, protože tento region toho nabízí k vidění opravdu mnoho. Od krásné přírody po historická středověká města, které se pyšní především svými středověkými festivaly, které udržují stovky let. Je zde také univerzitní město Perugia, slavné pro svoji Univerzitu pro cizince, jednu z nejlepších a nejvyhlášenějších na světě. Nabízí studentům i veřejnosti spoustu festivalů (jako např. prestižní Umbria Jazz), noční život a mimojiné kvalitní výuku italského jazyka.
Umbrii doporučuji všem, co chtějí prozkoumat střední Itálii, projít se Apeninském pohoří divokou přírodou, nebo projet terénním vozidlem či na kole a těm, kdo by rádi navštívili středověká města a vpluli do 15.století, kde středověkou atmosférou při festivalech ožívá celé město.
Agriturismus je další výjimečnou součástí Umbrie. Jsou to vlastně farmy, kde většinou chovají zvířata nebo pouze něco pěstují. Vy se zde ubytujete jako v hotelu a užíváte si do sytosti domácí kuchyně plné vlastních produktů. Rozhodně doporučuji!
Něco málo informací a poloha
Umbria je region nacházející se ve střední Itálii se zhruba 900.000 obyvateli. Má dvě hlavní provincie: Perugia a Terni. Prochází jí Apeninské pohoří jak můžete vidět dole na fotografii. Je to jeden z mála regionů, který nemá moře, ale k nejbližší pláži to není příliš daleko – zhruba 100 km po silnici.
Nejhezčí moře asi najdete na severu ve městě Fano. My tam jezdívali na kamínkovou pláž. Ještě moc pěkné je taky u Ancony, např. Sirolo – nachází se v oblasti, které se říká „il parco del conero“, naprosto nádherné průsvitné moře s horami za sebou.
Jaká města navštívit?
Rozhodně se jim budu věnovat, každému zvlášť. Ale jen tak pro pořádek to je samozřejmě Assisi, Gubbio, Perugia, Spoleto, Spello. Ty jsou nejvíce turistické. Stejně krásné ale jsou i moje Gualdo Tadino, dále Fabriano, rozhodně Norcia, Castelluccio di Norcia a spousta dalších.
Co jídlo?
Jak už víte, Itálie nemá národní kuchyni, ale regionální. Každý region tedy svou typickou. Umbrie je známá hlavně díky lanýžům, které zde rostou po lesích, ale najdou je jen ti vyvolení. Pak se tu hodně setkáte s lesní zvěří, lidé v Umbrii milují chodit na lov.
V Umbrii je vyhlášené například kančí maso, ze kterého se dělají tradiční delikatesy. Jsou to např. „salsicce“, takové ty italské klobásky. Nedělají pouze z kančího masa, vždy se to míchá s vepřovým, je to kvůli tomu, že to kančí je příliš tvrdé a chuť příliš silná, takto se zjemňuje.
Další jsou zajíci, oblíbená pochoutka stejně tak jako třeba jelení maso. Hodně významnou místní specialitou je pak ragú právě z těchto mas, nejvíce se dělají pappardelle z kančího nebo zaječího masa. Ochutnala jsem a fakt to bylo výborné!
Ještě lepší snad mají něco na způsob našeho guláše, ale samozřejmě to má do guláše daleko. Je to tzv. „spezzatino„, je to od slova „spezzare“ neboli něco rozlomit a jsou to vlastně kousky masa v omáčce. Tak toto spezzatino se dělá dost často taky právě z kančího masa, taky jsem měla a taky to byla naprostá bomba. Nevím, jak se jim to povedlo, ale maso se rozpadalo na jazyku.
Dalšími typickými produkty jsou také fazole, čočka, cibule (slavná bílá cibule „cipolla di Cannara“), řapíkatý celer z města Trevi, úžasné výrobky s lanýži jako jsou sýry s lanýžem, olivové oleje s lanýžovou příchutí a tak dále. Další je např. „prosciutto nostrano umbro“. V Umbrii se jí dost maso, takže vás nepřekvapí to obrovské množství sušených šunek, salámů, klobás, šunek. Je jich opravdu hodně. Nebudu tu vyjmenovávat všechno, rozhodně nejtypičtějším výrobkem je „porchetta“. Tu nikde jinde v Itálii nenajdete a asi se vám i vysmějí, když ji budete třeba v Miláně hledat.
Porchetta je studené vepřové maso, které je předem upečené v peci na dřevo („forno a legna“), naplněná bylinkami a dlouhou dobu se tam celé prase opéká až vznikne křupavá kůrka na povrchu a měkké, lahodné maso uvnitř. To vám pak dají třeba do chleba, který vám rozpůlí a dovnitř nandají pěknou porci, kde si sami vyberete jakou část masa tam chcete (jestli víc tlustou nebo naopak). Hodně se s tím setkáte na festivalech, místních tržištích a dá se koupit opravdu kdekoliv. Já tomu přicházela na chuť asi rok, protože studené maso mě nikdy moc nelákalo, pak mě ta chuť ale naprosto dostala a už teď se mi sbíhají sliny, jen o tom píšu.
Zmíním tedy jen pár dalších produktů jako je šunka „capocollo„,“mazzafegati„, „prosciutto di norcia“ (Norcia je město na jihu Umbrie slavné právě kvůli svým gastronomickým klenotům), „barbozzo“, pozor nesmíme zapomínat na místní vína a olivové oleje! Umbria je v podstatě celá pokrytá olivovníky a vinicemi, lidé je mají i na svých pozemcích.
Doufám, že váš článek nadchl a vydáte se do tohoto kouzelného regionu!
5 komentáře
[…] jsem několik let žila v Umbrii, tak region Marche velmi dobře znám. Přiznám se však, že mi tato cesta velmi otevřela obzory […]
[…] sbírá v lesích. Mezi nejvýznamnější patří především Marche, Piemonte a moje milovaná Umbria, odkud také pochází dnešní […]
Krásná prezentace, která nastartovala moji zálibu a zároveň posedlost sednout do auta a jet ten region poznávat.
Na oplátku, budete-li mít zájem, doporučuji Francii. A z ní kromě kouzelného Alsasska, Normandie a Bretaně, hlavně oblast Provence-Alpes- Cote-d´Azur.
V Umbrii jsme byli v roce 2009 v rámci univerzitní exkurze s katedrou historie a dodnes na ní vzpomínám. Naprosto nám učarovala, zde bych si dokázala představit žít. Do Perugie jsem si vyřizovala studijní stáž, která bohužel nevyšla….ale stejně se sem chci vrátit.
Dobrý den, na vašich stránkách jsem nikde nenalezla váš kontakt. Obsah článku https://ilove-italy.cz/predstaveni-regionu-umbrie/ se mi velice líbí a chtěla jsem vás kontaktovat ohledně nabídky spolupráce s druhým největším internetovým knihkupectvím Megaknihy.cz. Pokud to bude jen trochu možné, napište mi, prosím, na pavlina@megaknihy.cz. Do předmětu uveďte název vaší stránky/blogu… Těším se na spolupráci, Pavlína Veselá