I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Italové v ČR

Italové u nás: Christian Bedin

Italové u nás: Christian Bedin

Úplně první rozhovor poskytl pro můj blog sympatický Christian Bedin z malého města poblíž Benátek, který aktuálně bydlí v Brně se svou manželkou a má tu firmu s kadeřnickými potřebami. Chcete vědět jak se do ČR dostal a proč se rozhodl opustit Itálii? Tak si pojďte přečíst dnešní exkluzivní článek!

Christianovi předem děkuji za jeho odpovědi.

1) Jak se jmenuješ a odkud přesně pocházíš?

Jmenuji se Christian Bedin a pocházím z města San Donà di Piave, které se nachází zhruba 30 km od Benátek.

2) Čím jsi se zabýval v Itálii?

Byl jsem zaměstnaný v jedné akciové společnosti skupiny IKEA, v oddělení plánování výroby.

3) Proč jsi se rozhodl odstěhovat se do zahraničí a proč jsi vybral právě ČR?

Ve skutečnosti rozhodnutí bylo mé manželky, která po 4 letech, co jsme bydleli v Itálii, začala postrádat svou zemi a tak jsme se přestěhovali do České Republiky.

4) Co jsi věděl o ČR před příjezdem sem?

Českou Republiku jsem poznal díky školnímu výletu na střední škole. Navštívili jsme Prahu v roce 1993. Upřímně, moc jsem o ní nevěděl, možná pouze to, co je ve všeobecném povědomí Italů o této zemi. Bývalý komunistický stát, chladný, s krásnými ženami a „vzdálený“. Dnes se cestuje stovky kilometrů díky novým cestám, dálnicím a nízko-nákladovým letům, ale před 20 lety bylo všechno jinak. Zrušení celnic podle mého velmi zjednodušilo veškeré cestování po Evropě.

5) Jak jsi se do ČR dostal?

Jak jsem již řekl, prostřednictvím své manželky.

6) Jaké byly tvoje první dojmy a zkušenost po příjezdu sem?

První dojem, řekl bych, byl doslova šokující. Kdo kdy viděl tolik sněhu?? 🙂 Nesrozumitelný jazyk, jiní lidé (ve způsobu oblékání, v chování), neprůjezdné cesty a kompletně odlišné jídlo. Do dvou věcí jsem se ale okamžitě zamiloval – stále otevřené Tesco a benzínky! Je to úžasné, když můžete jít nakoupit ve 2 hodiny ráno nebo si v husté vánici zaskočit uprostřed noci na něco teplého na čerpací stanici.

7) Kde v ČR momentálně bydlíš a co tu děláš?

Od roku 2006 do roku 2012 jsem žil v Opavě, v městečku vzdáleném asi 30 km od Ostravy. Pak jsem se přestěhoval na 6 měsíců do Prahy a nakonec jsem zakotvil ve „Zlaté Lodi“, neboli v Brně. 

V Brně mám firmu, která se zabývá produkty pro kadeřnictví, čili šampóny, barvy atd. Jsme tři společníci, všichni Italové a já mám na starost právě oblast Brna.

http://vlasovakosmetikaitely.cz 
http://itelyhairfashion.com

kadeřnické potřeby itálie kadeřnické potřeby itálie kadeřnické potřeby itálie kadeřnické potřeby itálie kadeřnické potřeby itálie

8) Co nejvíc se ti tu líbí a co tě naopak nejvíce zklamalo/co by jsi změnil?

To, co se mi tu líbí asi nejvíce, je klid a jednoduchost s jakou místní lidé dokáží žít, také barvy podzimu a sníh, dostupné ceny v lokálech a četnost hromadné dopravy. To, co mě naopak nejvíce zklamalo, je možná malá mentální pružnost, neschopnost vyřešit nečekané problémy a delegování jejich řešení na někoho dalšího. Upřímně, rád bych se obešel bez slýchání slova „bohužel“ aniž by byla snaha problém vyřešit. Řekl bych, že je vidět ještě příliš pozůstatku z komunismu, bohužel i co se týče nových generací.

9) Jsi převážně v kontaktu s Čechy nebo Italy? 

Jsem v kontaktu s Čechy pouze z pracovních důvodů, stýkám se a jednám s kadeřníky. Zatímco volný čas trávím s Italy. A proč? No většina kadeřníků jsou téměř všichni Češi nebo Ukrajinci (v Praze například). Preferuji společnost Italů kvůli otázce mentality. I když už čeština pro mě není žádnou překážkou, tak bohužel stále cítím, že s Čechy nemám moc společného. S Italy se cítím jako doma a není potřeba vysvětlovat to či ono.

10) Jak jsi na tom s češtinou? Dorozumíš se nebo si tu vystačíš s italštinou/angličtinou?

S češtinou pracuji, takže si myslím, že se dorozumím docela dobře. Italštinu samozřejmě používám, když se stýkám s ostatními Italy. Potom mluvím také trochu německy a francouzsky. Angličtina by mi bývala stejně nebyla moc platná po příjezdu do Čech, vzhledem k tomu, že v Opavě je tento jazyk téměř utopie.

11) Jaké italské jídlo by si doporučil Čechům?

Strašně těžká otázka, vzhledem k tomu, že na mořské ryby je tu pohlíženo poněkud špatně, těstoviny jsou oblíbené převařené a pizza bývá bez soli a téměř syrová. Bylo by tu milión věcí, ale nevím, které by uspokojily místní chutě. Možná melanzane alla parmigiana, ale i u tohoto receptu jsem se setkal s nedůvěrou. Zato s tiramisu se nikdy nespletete! Takže říkám, že rozhodně tiramisu.

italské tiramisu

12) Kam by si nás poslal na dovolenou do Itálie a proč?

Další hrozně těžká otázka. Na Itálii je hezké to, že kamkoliv jdete, tak naleznete něco hezkého. Na prvním místě rozhodně Benátky. Je to unikátní město, má jistý půvab za každého ročního období, dokonce i když je mlha. Také Neapol má své kouzlo, kromě toho nabízí to nejlepší z italské kuchyně. Řím je prostě Řím…no opravdu nevím, co poradit. Možná místa, která nejsou tak známá českému národu jako Assisi, Bologna či Alberobello.

benátky dovolená benátky průplav benátky itálie canal grande benátky italská gondola italská gondola itálie benátky dovolená
náměstí bra verona itálie hrad benátky gondola benátky canal grande benátky festival itálie san marco náměstí itálie verona itálie benátky

13) Plánuješ u nás zůstat nebo jsi zde jen na skok?

Můj sen je strávit stáří v Itálii. Moje přítomnost tady je závislá na mé firmě, která je teď pro mě můj život. 

14) Co by si poradil ostatním Italům, co se chystají sem k nám?

Aby nepodceňovali náročnost jazyka a aby nedůvěřovali nikomu, na prvním místě hlavně Italům. Já to říkám pořád, v zahraničí najdeš Itala, který tam jel z vlastní vůle a toho, který tam utekl. Je lepší se vyvarovat té druhé kategorie. Co se týče důvěry v Čechy, tak říkám ok. Sám jsem pochopil, že některé hodnoty jako je například přátelství, jsou trochu jiné než u nás.

15) Je něco, co ti na Češích vadí nejvíce?

Rozhodně zákaz alkoholu (pozn. v Itálii je jistá tolerance na požití alkoholu před řízením).

16) Máš rád české pivo a českou kuchyni?

Nejsem blázen do českého piva, krom toho nejsem ani velký pijan. Ale mám rád Kozel a Starobrno. Co se týče české kuchyně, první dva roky, které jsem tu strávil, jsem ji zbožňoval. Časem jsem zjistil, že je pro mě příliš tučná a těžká a tak jsem se vrátil ke 100% středomořské kuchyni. A pokud jsem někde na cestách a musím se zastavit na jídlo, tak si dám indickou či vietnamskou kuchyni nebo sushi.

17) Po čem se ti v Čechách nejvíce stýská?

Dobré jídlo na každém rohu a lokální dialekty.

**

Tak a příště se můžete těšit na dalšího z našich exkluzivních hostů! 

itálie last minute

Italové u nás: Christian Bedin was last modified: 11 února, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Torta sbrisolona (italský mandlový koláč)
následující článek
Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

Mohlo by vás také zajímat

Italové u nás: Carolina Soldati

Italové u nás: Matteo Mariani

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

Italové u nás: Gianluca Girardi

Italové u nás: Alessandra Marletta

1 vložit komentář

Andrea 13/10/2017 - 15.35

Bedin ma vaffanculo va!

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Nadcházející akce

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející akce.

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú bramborové gnocchi cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tagliatelle tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...