Italské restaurace v ČR

 

Už se vám stalo, že jste byli v Čechách v nějaké zaručeně pravé italské pizzerii, ale když jste se vrátili z dovolené v Itálii, tak už vám ta pizza či těstoviny nepřišly stejně dobré? Ano stává se to a proto jsem se rozhodla napsat tuhle sekci, kde budu hodnotit italské restaurace v Čechách a pokusím se najít ty restaurace, kde si tu pravou italskou kuchyni vychutnáte.

Pravá italská restaurace může mít italského či českého majitele nebo kuchaře, ale důležité je to, že podnik vaří z těch správných ingredienci a ví jak je potřeba je zkombinovat.

Můj názor je samozřejmě subjektivní a doporučení jsou pouze osobní.

Restaurace Michelangelo (Liberec – obchodní dům Forum)
 

pizzeria Michelangelo v Liberci

Restaurace Michelangelo je podle mého výborné místo, kde strávit jak romantickou večeři, tak i posedět s kamarády. Nachází se v prostoru fastfoodů, ale díky skvělému navržení vám zajistí kompletní soukromí. Kolem dokola jsou pro dekoraci použity umělé květiny, které se sem výborně hodí a dají vám pocit, že jste v opravdové italské restauraci a ne uprostřed obchodního centra. Tohleto je určitě první obrovská výhoda.

Další plus jsou číšníci. Jsou velmi milí a profesionální. Důležité je, že k vám nechodí každých 5 minut ptát se, jestli něco nepotřebujete.

Co se jídla týče, pizza je opravdu skvělá. Takto by měla chutnat pravá italská pizza pečená v peci vytápěné dřevem („forno a legna“). Ingredience jsou čerstvé a kvalitní. Jako každý správný pizzař, i ten místní má vlastní recepty a jiné kombinace surovin. Menší výtka by byla na místě u pizzy s Gorgonzolou. Na pizze mi donesli prakticky celý velký kus sýra a pro normálního smrtelníka je to prakticky nemožné zkonzumovat 🙂 Většinou se Gorgonzola rozdrobí na malé kousky a posype se s nimi pizza. Jinak podle mého absolutně nejlepší pizza je Prosciutto Crudo, což je se syrovou italskou šunkou, rajčatovým protlakem a rukolou. Pochutnám si ostatně i na ostatních pizzách. Trošku mě mrzí, že do tradiční pizzy Capricciosa nepřidávají zeleninu zvanou „carciofi“ neboli artyčoky. Pizza Caprese je výborná, až na ty obří kousky rajčat. V Itálii by vám nikdy na pizzu nehodili velké rajče nakrájené na čtvrtky ještě k tomu se šťopkou. Kousky rajčat musí být malé, nebo se dají použít cherry rajčátka.

Co se týče předkrmu Bruschetta con prosciutto crudo, syrová šunka je výborná a kvalitní, ale bohužel takto se bruschetty nedělají. Pravá bruschetta musí obsahovat opečený chleba (který je základem a ne doplňkem) a ne hromadu šunky a rukoly a dva úzké proužky chleba! Ráda bych, kdyby šéfkuchař přidal i tu s rajčátky a lanýžem. Co se týče těstovin, zůstala jsem velmi zklamaná, když jsem ochutnala nejlepší italské těstoviny – lasagne. Byly rozmočené, málo masa, vršek nebyl správně opečený do křupava a ani omáčka nebyla nakyslá jak má správně být. Bílé lasagne (co si objednala paní vedle u stolu) byly na talíři ozdobené okurkami. Ty tam opravdu nemají co dělat! Italové ani pořádně nevědí, co to okurky sou, natož aby jimi dekorovaly lasagne. Polévku z protlaku a z dýní musím hodnotit jako dobrou. Zajímavá hustota i dobrá chuť.

Kdyby neměli v Michelangelu tak dobrou pizzu, tak bych asi dala 3 hvězdičky 🙂 Jinak restaurace má toho hodně, co zlepšovat, aby si mohla říkat „pravá italská“.

Nakonec chválím možnost odnést si sebou kousek pizzy za 35 Kč do ruky!

  • Závěr: Tuto restauraci rozhodně doporučuji! (hlavně díky skvělé pizze)

Více informací na: http://www.pizzerie-michelangelo.cz

pizza u Michelangela

pizzeria Michelangelo v Liberci

 

Pizzeria Ponte (Liberec – Růžodol)

Pizzeria Ponte by spíše než pizzeria měla být nazvána trattoria, což v češtině znamená něco jako hospoda. Do restaurace má daleko hlavně díky kýčovitému prostředí, které připomíná spíše českou hospodu s obrázkem Itálie na zdi a italskou hudbou v pozadí. První věcí, která do italské restaurace nepatří je hned u vchodu jezdící vozík se zmrzlinou.

Servírka byla velmi milá, ale bohužel nepřinesla mi pizzu, kterou jsem si objednala. Naštěstí mladý pizzař, který tu pracuje je skvělý a pizzu můžu každému jenom doporučit. Zklamalo mne, že ani tady nemají klasickou pizzu Capricciosa, kam patří i tradiční zelenina Carciofi a ani tu nemají pizzu Quattro Staggioni. Ale i přesto místní pizza je vynikající, s použitím „forno a legna“ (pec vyhřívaná dřevem z jedné strany), které dodá pizze tu skvělou chuť. Dále hodnotím velmi pozitivně, že se jedná o nekuřáckou restauraci.

Další informace o restauraci najdete zde: http://www.pizzaponte.cz/

Pizzeria Made in Italy (u libereckých lázní)

Při vstupu do restaurace se na vás hned usmějí dva opálení týpci ve středním věku. Samozřejmě, jak je v Liberci známo, jedná se o pravé Italy, přesně Napoletánce. A už za fakt, že pizzu vaří opravdu Italové, musím dát restauraci jednu hvězdičku. Lokál je pěkný jak vevnitř, tak i venkovní sezení. Další hvězda. Pizza je dobrá. Měla jsem možnost ochutnat Romana, Capricciosa a další dvě, na který si momentálně nevzpomínám. Za pizzu dávám třetí hvězdu, dobrá opravdu je. Poslední hvězdu dávám za pěkné složení menu a ingredience. Pátou hvězdu bohužel nedám, protože pizzerie mě nenadchla natolik, aby si ji zasloužila. Jednou z věcí je příliš a zbytečně předražené menu, poplatek za olej s chilli (tohle by měli nosit zadarmo!), opět nedostatek pravé italské kultury stolování (špinavý stůl měli bohužel i zde). Chybí mi tu ta pravá italská atmosféra, kterou by páni Napoletánci neměli mít problém vytvořit.

Pizzeria Franco (na Husovce – Liberec)

Pizzerie Franco je velmi příjemný lokál s pěkným venkovním sezením a menší fontánkou uprostřed. Atmosféra je tu moc hezká, i když ji trochu kazí hlavní silnice.nepovedená rucola u Franca

 Pizzu jsem si dala Prosciutto Crudo a Quattro Stagioni. Trošku mě, ale zklamaly obě pizzy.Těsto nebylo dost propečené. Na prosciutto byl nasypán parmazán. Ten by se měl sypat na mozzarellu a ne navrch šunky. Nebo spíš by se vůbec na tenhle druh receptu sypat neměl. Rukola byla dobrá, až na to, že pan pizzař jí hodil na pizzu prakticky celou i se stonkem. To prosím ne! Jinak obsluha velmi příjemná, profesionální jednání. Malou výtku bych měla vůči obleční číšníků. Není možné, aby chodili po restauraci v kraťasech a tílku. I v teplé Itálii má správný číšník dlouhé kalhoty a košili. Na pizzu bych se určitě vrátila, už kvůli pěknému posezení, sympatickému panu Frankovi a spol. a docela dobré pizze.

pizza u Franca

Pizzeria Paradiso (Máchovo jezero – hlavní pláž)

pizza eidam mácháčToto je bohužel klasický případ české „italské kuchyně“, která má s tou italskou společnou pouze vlajku „tricolori“ vyvěšenou nad dveřmi. Na pizzu prostě eidam nepatří, ale o tom už jsme se bavili. To, co mě šokovalo snad nejvíc byla snaha pizzaře přelstít „běžně“ používaný kečup a nahradit ho ala italskou omáčkou na pizzu. Já vím, že pro někoho ty omáčky vypadají všechny stejně, ale prostě NEJDE koupit omáčku (ve sklenici nebo konzervě, to je jedno) na těstoviny a kydnout jí na pizzu. Není nutné probírat tu kombinaci ingrediencí, protože už základ je prostě špatně. Hvězdičku jim dávám za záhadně dobře povedené těsto a umístění restaurace s výhledem na jezero.

pizzeria eidam mácháč

Pizza „al taglio“ All´Allegria (šaldovo náměstí Liberec – pizza do ruky)


Zatím jsem tam moc druhů pizz nevyzkoušela, ale ochutnala jsem kousek pizzy Capricciosa a nemůžu si stěžovat. Byla opravdu dobrá a tak jak má být.

dobrá pizza na šalďáku

pizzerie all´allegria