Ne všichni jsou takoví blázni do mořských plodů jako já, ale i tak jsem si pro vás přichystala špagety se slávkami. Doufám, že se tu mezi vámi pár nadšenců pro tento recept najde. Variant přípravy slávek je velká spousta. Někdo preferuje slávky s pasírovanými rajčaty, někdo s čerstvými rajčátky. Někdo přidává hladkolistou petržel hned na začátku, někdo až na konci a někdo zase rád přidává nastrouhaný česnek. Existuje i verze s chilli papričkou nebo tymiánem.
Ingredience (pro 2 osoby):
1 kg čerstvých slávek
300 g těstovin spaghetti (např. Barilla, Combino, Riscossa)
extra-panenský olivový olej
pepř a sůl
2 stroužky česneku, oloupaného a rozmáčklého hranou nože
5 větších rajčat (nebo 500 ml rajčatové passaty nebo loupaných rajčat např. Valfrutta, Ortomio)
čerstvá hladkolistá petržel, nasekaná najemno
Postup:
Ze všeho nejdříve omyjeme a očistíme mušle – nesmí tam zůstat žádné bahno, rostliny a jiná špína (můžeme si pomoci nožíkem). Nesmíme zapomenout vytrhnout z každé mušle trs trávy, který z ní roste.
Do pánve nalijeme pár lžic olivového oleje a přidáme slávky. Jakmile se všechny mušle otevřou, tak oheň vypneme a neotevřené mušle vyhodíme. Z většiny mušlí vyndáme vnitřek (pár jich nechte celých, je to pak pěkné na talíři) a dáme je stranou společně se šťávou z pánve – tu je potřeba přefiltrovat přes sítko.
Do pánve vložíme stroužky česneku a osmahneme ho na olivovém oleji. Přidáme rajčata a dáme vařit vodu na těstoviny, jakmile začne vřít, osolíme ji a přidáme těstoviny. Omáčku osolíme a opepříme, přidáme šťávu z mušlí (pokud nám začne omáčka vysychat, přidáme trochu vody z těstovin).
Pár minut před doděláním těstovin přidáme do naší rajčatové omáčky slávky. Hotové těstoviny scedíme a smícháme s mušlemi. Přidáme nasekanou petržel a pořádně promícháme.
TIP: Omáčku můžeme ještě lehce posypat nastrouhanou citrónovou kůrou. Chuť mořských plodů ještě skvěle zvýrazní bílé víno. Většina Italů parmezán na mořské plody nedoporučuje, aby nepřebyl chuť ryb. I přesto znám ale pár Italů, kteří si ho rádi k mušlím dopřejí..
// ]]>
2 komentáře
Dnes jsem podle toho vařil. Super recept! 😉
Díky, to mám radost! 🙂