Skvělý recept, který pochází z regionu Lazio, konkrétně z malého města Amatrice blízko Říma. Bucatini jsou druh těstovin pocházející z jižní Itálie, vyznačují se tím, že jsou uvnitř duté.
Můžeme je připravit buď s čerstvými rajčátky nebo z loupaných rajčat v plechovce. Existuje řada variant, které se mění dům od domu a bývají původem pravidelných dohadů mezi Italy. Někteří například preferují použití pouze olivového oleje, jiní naopak upřednostňují sádlo, máslo či omastek ze samotného guanciale. Spory se vedou i okolo ostatních ingrediencích jako je například cibule či česnek.
Ingredience (pro 4 osoby):
1 malá cibule, nakrájená na jemno
extra-panenský olivový olej
30 g másla (ev. sádla)
250 g guanciale (ev. pancetta)
loupaná rajčata v plechovce
1 chilli paprička
ovčí sýr pecorino romano
suché bílé víno (asi 1/2 skleničky)
těstoviny typu bucatini
Postup:
Cibuli osmahneme na pánvi na rozpuštěném másle a olivovém oleji. Přidáme chilli papričku a slaninu, opečeme ji krásně do křupava. Zalijeme vínem a necháme ho odpařit. Přidáme rajčata, osolíme a opepříme. Přikryjeme pokličkou a necháme bublat na mírném ohni.
Mezitím dáme vařit vodu na těstoviny, jakmile vře osolíme ji. Těstoviny scedíme jakmile jsou al dente a smícháme je s omáčkou. Přidáme nastrouhaný sýr a všechno pořádně promícháme.
1 vložit komentář
Je to opravdu mňamka! 😀